Skip to main content

Posts

Baby's Puree Preparation

Ok to be exact, there is another 2 weeks before Hamka can start eating semi solid food. I just couldn't control my excitement to feed my baby the nutritious food. 
Oh right, I will just go straight to the point. Here we go..




Avocado Puree  🥑 
You can add a little bit of baby's milk before blend to get the smooth texture. 
Tips: Choose the darker avocado for the ripe one










Apple Puree  🍎 
Red apple cut into small cube Steam the apple first Blend until smooth and freeze it baby!! Or feed your baby right away 😄
Simple right 😘

Ps:- You can buy the food storage container from me. 

Visit IG: BebeBoo.co
FB: Bebe Boo
Shopee: Bebe Boo
Recent posts

Baby Batuk Berkahak dan Selsema

Salam,

Masuk umur Hamka El Rafif 5 bulan, selsema dan batuk pula dia. Kali ni agak teruk jugalah. Hingus meleleh-leleh, batuk pun berkahak. Serious, ibu mana yang tidak risau. Tapi memang dimaklumkan dengan pengalaman ibu-ibu lain baby bawah 6 bulan memang tak ada ubat.

Pergi jumpa doktor pon, dia cuma bagi ubat demam. Kahak pon katanya masih ok, x menganggu paru-paru. Katanya untuk standby, manalah tahu demam pula. So sekarang, seminggu gak la Hamka selsema. Tapi Alhamdulillah, hingus pon dah nak kering, cuma kahak tu masih adalah.

Dah beberapa hari jugalah Hamka tak tidur lena malam. Hurmm.. Sedih.. kesian tengok dia malam-malam bangun terjaga sebab tidak selesa. Kebetulan ubat ubat Herba Asma yang warna hitam tu pon dah lama habis. Entah macam mana tak terfikir langsung nak beli. Dahlah beli nasal aspirator, then lupa bawa balik. Ingat nak guna tu untuk sedut hingus baby.

So semalam (Ahad), aku ajak suami aku keluar sekejap cari nasal spray yg rupanya dah habis tapi mak aku x bagi…

Confinement Day

Well my confinement days only full with my mom's babbling at me. Haha.. she is kind of strict but me being the stubborn me refused to follow her rules.
But I still want to share my confinement experiences. I dont lose that kgs that much.. always get hungry after bf my little caliph 😅
Please enjoy the pictures..


I used Nona Roguy berpantang set. Bought from FB: Nona Roguy Ori. RM290 including postage and barut. 
Mandian herba.. hah mandilah ko..
My review for Nona Roguy:
PhytonatAl: I started to consume ths on my 20 days plus somethg.. because of Hamka got jaundice. Once u consume, mencicitlah ko mencarik tandas. Selalunya memang belom sampai tandas, taik ko da tewas hahahahahah.. makan 1-2 biji pon mmg dah ok. Mmg ok utk elak sembelit..
Akar Herbanika (teh): hurmm.. x minat minum2 teh bancuh2 ni haha.. bye..
Minyak Herbanika: Ok best. I put some oils on the pad. Sapu2 lah kat perot.. best berangin..
Herbanika Lulur: Scrub badan time mandi. Mmg rasa bersih.. best i loike..
Herbanika Barut: …

Little Caliph

Alhamdulillah, our little caliph has born to this world.
Fresh from oven 😜
Name: Hamka El Rafif Weight: 3.13kg Date: 5th October 2016 Time: 6.32am Delivery: Normal

Persiapan ke Hospital

Due sudah makin hampir. Around 4 weeks, Insyallah. Hari ni terdetik nak kongsi persiapan ke hospital. Sebab takut kalut time kat spital sana.. Aku insyallah akan bersalin di Hospital Sungai Buloh. Dekat sangat dengan rumah.. Dlm 3km je. Tp jarak hospital ni dr rumah aku di Shah Alam jauh lah. Moga Allah permudahkan semua urusan utk apa yg bakal berlaku nanti..
Hah inilah persiapan utk si ibu nanti. Dah siap label dgn packing. Nanti senang arah org nak ambil apa2 brg dalam beg.. Bawa baju yg berbutang, panties pakai buang jenis cotton, pad (not in pic), tuala mandi, toiletries, nursing bra, breast pump, socks and kain batiks etc etc etc..
Utk baby kami.. Hihi.. Bawa lebih ckit sebab takut ada kotor ke.. Apa2 ke.. Just standby je.. Bawa benda basic, mcm baju, diapers, topi, swaddle, napkin, mitten n booties etc. mcm biasa, mmg dah label siap2 utk kemudahan si pencari.. Hehe.. Semua ni dah sumbat dalam beg baby..

Hurmm.. Mcm2 lagi benda lain kene bawa. Yg penting buku merah jgn lupa bawa se…

Persiapan Kelahiran Baby

Hi semua..
Lama sangat2 ni x update blog. Sebabnya dah pindah ke rumah sendiri. So xde lappy dan wifi. Hehe.. Nak guna data hp rasa syg.. 
Setelah sekian lama menanti, dapat juga merasa membuat persiapan utk zuriat sendiri. Biasalah anak pertama mestilah kita usaha nak bagi dia yang terbaik. Terbalik pulak dgn laki aku, dia lg murah lg bagus 😂
So kami scan jantinanya.. Baby BOY!! Seperti apa yang telah aku agak.. Alhamdulillah..

Ini antara persiapan baby boy kami..
Ni order from Bantal_Geboo ig. X igt nama full haha.. Cantek.. Pueh hati la kiranya bila dapat kan.. 
Barut baby ni ada pelbagai size. Mak aku jahitkan utk cucu dia ni. Cucu pertama biasalah tu hehe.. 
Baju baby from Next UK. Cantek sgt baju baby kat website Next. In a week dah boleh dapat dah parcel ni. NEXT UK pos via DHL. Kita bole trace kat mana parcel kita nyinggah sampailah dpt ke tangan kita. Purchase RM150 above can get free postage!!
Hah.. Yg ni aku beli online gak. Kiri, Tommee Tippee Grooming set. Complete siap thermome…