Friday, July 27, 2018

Trip Ke Taiwan (Part 1)

Date: 20-24th October 2017 (5 Days) - Part 1
Event: Company Trip at Taiwan


So the excellent performers managed to join the overseas company trip. Since this is my first time of joining this kind of trip, I  decided to write a blog about this.

Gathered at office area before the bus depart at 4am. Since my home is just 5 minutes away from my office area, So I woke up exactly at 3.30am.
My baby (husband) sooo sayang siap tunggu lagi...
sedih masa ni nak tinggal dia T_T
KLIA
After the luggage check in, we went to eat some early breakfast ~

OK I must say this is quite nice
Oh I totally forgot the name of the stall

Fly high in the sky

This is also good, ok everything is good kahhhhhh...
Forgot to take off the aluminium foil before I took this picture lol..
Queing to purchase the Taiwan Sim Card
You can bought the sim card at the airport upon arrival
Standby the Passport. The quota is unlimited. 
You may choose any type of plan but as Im on trip for 5 days, I bought the 7 days plan.
The network there is superb, no lag, no loading.. (no im not comparing to Malaysia haha)

Crowded at Taiwan Taoyuan International Airport

Parking Lot area.. view from a bus


To be continue...





Saturday, March 18, 2017

Baby's Puree Preparation

Ok to be exact, there is another 2 weeks before Hamka can start eating semi solid food. I just couldn't control my excitement to feed my baby the nutritious food. 

Oh right, I will just go straight to the point. Here we go..





Avocado Puree  🥑 

You can add a little bit of baby's milk before blend to get the smooth texture. 

Tips: Choose the darker avocado for the ripe one











Apple Puree  🍎 

Red apple cut into small cube
Steam the apple first
Blend until smooth and freeze it baby!!
Or feed your baby right away 😄

Simple right 😘


Ps:-
You can buy the food storage container from me. 


Visit
IG: BebeBoo.co
FB: Bebe Boo
Shopee: Bebe Boo

Monday, March 13, 2017

Baby Batuk Berkahak dan Selsema

Salam,

Masuk umur Hamka El Rafif 5 bulan, selsema dan batuk pula dia. Kali ni agak teruk jugalah. Hingus meleleh-leleh, batuk pun berkahak. Serious, ibu mana yang tidak risau. Tapi memang dimaklumkan dengan pengalaman ibu-ibu lain baby bawah 6 bulan memang tak ada ubat.

Pergi jumpa doktor pon, dia cuma bagi ubat demam. Kahak pon katanya masih ok, x menganggu paru-paru. Katanya untuk standby, manalah tahu demam pula. So sekarang, seminggu gak la Hamka selsema. Tapi Alhamdulillah, hingus pon dah nak kering, cuma kahak tu masih adalah.

Dah beberapa hari jugalah Hamka tak tidur lena malam. Hurmm.. Sedih.. kesian tengok dia malam-malam bangun terjaga sebab tidak selesa. Kebetulan ubat ubat Herba Asma yang warna hitam tu pon dah lama habis. Entah macam mana tak terfikir langsung nak beli. Dahlah beli nasal aspirator, then lupa bawa balik. Ingat nak guna tu untuk sedut hingus baby.

So semalam (Ahad), aku ajak suami aku keluar sekejap cari nasal spray yg rupanya dah habis tapi mak aku x bagitahu awal2, nasal aspirator and ubat herba asma mujarab tu. First stop, berhenti kat farmasi, nak cari nasal aspirator ni bukan senang ye geng.. kalau Guardian/Watsons mostly x ada jual ni. So korang kene cari kat farmasi yang biasa2 tu. Aku semalam cari kat Farmasi Lane kat Bukit Rahman Putra. Kebetulan mmg jadi member kat sana. So beli sekali dengan nasal spray. Jom tengok bawah untuk rujukan mommies semua ya..

Nasal Spray Sterimar (0-3years)



This nasal spray sesuai untuk baby from 0 month. Sembur kat lubang hidung baby. Sebelah dulu, after sembur, guna nasal aspirator dan sedut. Jangan ko hembus plak. Kang lagi masuk plak hingus dia ke dalam rongkong. Kegunaan nasal spray ni bukan untuk sembuhkan selsema, tapi untuk beri laluan pernafasan dan selesakan baby je lah. Tapi, time sembur je dalam hidung baby tu, fuhh rasa macam bergusti weh.. aku pon tak tahulah mana Hamka dapat kekuatan untuk bergelut.. ahhahaa... kuat bebenor dia. Time spray, make sure kepala baby mengiring atau dlm kedudukan hidung yang menyenangkan hingus atau cecair keluar dr hidung 😊


Nasal Aspirator



Beli yang mcm dalam gambar ye. Senang.. sedut guna mulut. Tak kisah brand apa pun. Kalau beli yang picit guna tangan. Payah yang tu.. sebelah letak dalam lubang hidung baby lepas kita sembur tu, sebelah lagi dah standby kat mulut kita. Ingat sedut je laju2. Jangan sangka dia baby, dia lemah. Bentuk mcm sotong berkaki 2. Kalau farmasi susah, boleh cari online. Benda ni wajib ada utk setiap rumah yg ada anak kecik 😊



Minyak Herba Asma Mujarab 


Minyak ni Alhamdulillah serasi dgn Hamka. Mak aq sapu2 ni, batuk pon dah hilang kahak kurang. Bunyi getar dada pon kurang cuma skrg suara Hamka serak. Huhu.. sedih tapi mmg boleh nampak dia dah sihat sbb dah x kuat meragam. Jadi good boy balik dah. Alhamdulillah. Mmg seorang anak yg sgt muda dijaga..

Tuesday, November 08, 2016

Confinement Day

Well my confinement days only full with my mom's babbling at me. Haha.. she is kind of strict but me being the stubborn me refused to follow her rules.

But I still want to share my confinement experiences. I dont lose that kgs that much.. always get hungry after bf my little caliph 😅

Please enjoy the pictures..



I used Nona Roguy berpantang set. Bought from FB: Nona Roguy Ori. RM290 including postage and barut. 

Mandian herba.. hah mandilah ko..

My review for Nona Roguy:

PhytonatAl: I started to consume ths on my 20 days plus somethg.. because of Hamka got jaundice. Once u consume, mencicitlah ko mencarik tandas. Selalunya memang belom sampai tandas, taik ko da tewas hahahahahah.. makan 1-2 biji pon mmg dah ok. Mmg ok utk elak sembelit..

Akar Herbanika (teh): hurmm.. x minat minum2 teh bancuh2 ni haha.. bye..

Minyak Herbanika: Ok best. I put some oils on the pad. Sapu2 lah kat perot.. best berangin..

Herbanika Lulur: Scrub badan time mandi. Mmg rasa bersih.. best i loike..

Herbanika Barut: Ni pon best tp mcm x rasa kempis pon perot.. mgkn aq x strict sgt kot 😢

Apa lagi tah dalam tu x igt dah.. sekian terima kasih..



Monday, November 07, 2016

Little Caliph

Alhamdulillah, our little caliph has born to this world.

Fresh from oven 😜

Name: Hamka El Rafif
Weight: 3.13kg
Date: 5th October 2016
Time: 6.32am
Delivery: Normal

Tuesday, September 06, 2016

Persiapan ke Hospital

Due sudah makin hampir. Around 4 weeks, Insyallah. Hari ni terdetik nak kongsi persiapan ke hospital. Sebab takut kalut time kat spital sana.. Aku insyallah akan bersalin di Hospital Sungai Buloh. Dekat sangat dengan rumah.. Dlm 3km je. Tp jarak hospital ni dr rumah aku di Shah Alam jauh lah. Moga Allah permudahkan semua urusan utk apa yg bakal berlaku nanti..

Hah inilah persiapan utk si ibu nanti. Dah siap label dgn packing. Nanti senang arah org nak ambil apa2 brg dalam beg.. Bawa baju yg berbutang, panties pakai buang jenis cotton, pad (not in pic), tuala mandi, toiletries, nursing bra, breast pump, socks and kain batiks etc etc etc..

Utk baby kami.. Hihi.. Bawa lebih ckit sebab takut ada kotor ke.. Apa2 ke.. Just standby je.. Bawa benda basic, mcm baju, diapers, topi, swaddle, napkin, mitten n booties etc. mcm biasa, mmg dah label siap2 utk kemudahan si pencari.. Hehe.. Semua ni dah sumbat dalam beg baby..


Hurmm.. Mcm2 lagi benda lain kene bawa. Yg penting buku merah jgn lupa bawa senantiasa dgn kita ya.. Sumbat je dlm henbeg nuh.. Oh dan jgn lupa bawa charger hp hihi..

Sunday, August 28, 2016

Persiapan Kelahiran Baby

Hi semua..

Lama sangat2 ni x update blog. Sebabnya dah pindah ke rumah sendiri. So xde lappy dan wifi. Hehe.. Nak guna data hp rasa syg.. 

Setelah sekian lama menanti, dapat juga merasa membuat persiapan utk zuriat sendiri. Biasalah anak pertama mestilah kita usaha nak bagi dia yang terbaik. Terbalik pulak dgn laki aku, dia lg murah lg bagus 😂

So kami scan jantinanya.. Baby BOY!! Seperti apa yang telah aku agak.. Alhamdulillah..


Ini antara persiapan baby boy kami..

Ni order from Bantal_Geboo ig. X igt nama full haha.. Cantek.. Pueh hati la kiranya bila dapat kan.. 

Barut baby ni ada pelbagai size. Mak aku jahitkan utk cucu dia ni. Cucu pertama biasalah tu hehe.. 

Baju baby from Next UK. Cantek sgt baju baby kat website Next. In a week dah boleh dapat dah parcel ni. NEXT UK pos via DHL. Kita bole trace kat mana parcel kita nyinggah sampailah dpt ke tangan kita. Purchase RM150 above can get free postage!!

Hah.. Yg ni aku beli online gak. Kiri, Tommee Tippee Grooming set. Complete siap thermometer. Rezq baby dpt harga murah RM88 je masuk pos. Beli kat Ig.. Sebab aq customer yg x fussy, seller bagi free sudu baby brand NUK. Kanan, manual breast pump. Material from silicone. RM39.90 x silap aku. X termasuk pos.. Brand ROSY . Bole tengok fb PUMP ON THE GO.

Ni barang yg included dalam grooming set tu..

Baby herbal Cream brand TROPIKA. Banyak review cakap bagus. Aku test ckit kat kulit aku. Mmg best cream dia. X panas tapi sejuk2 berangin.. Nyaman..  Sape nak beli ni, boleh beli dengan aku gak 😁

Hah.. Ni baju2 baby, napkin bagai semua nak dicuci. Baju awan2 tu ada q set dapat 3 helai baju. Lain design.. RM79 boleh beli di butik H&M


JOIE Steadi Convertible Car Seat, pon beli online gak. Harga RM800. Boleh digunakan from newborn til 4years. Mcm biasa, husband nak beli car seat yang harga RM200 tu. Tapi aku xnak. Sebab sellau murah ni bole pakai kejap je. Sebab baby kan cpt membesar so x muat lama.. 

Hihi.. Ni plg best sebab dah siap susun kat troli bought from IKEA. My parents sponsor.. Senang arrange barang baby dalam ni.. Plus ada roda. Main tarik2 jah..

Tu je la kot persiapan baby dan lain2 x ambek gamba pon.. Mesti semua first time mom excited kan. Insyallah moga semua dipermudahkan.. Excited pon excited juga tp kene berpada..