BORONG BARANG DARI CHINA?

Wednesday, December 29, 2010

Piala Suzuki AFF

Glory Malaysia. Banzaiiiiiiii~ yeehaaaaaaaaa. Hbs sore aku menjerit depan tv sbb geram jek tgk Indonesia menyerang Malaysia bertubi2. Fening2~


Tapi apa2 pun congratulations kat Malaysia okeyh =)   at least skor gak la 1 tp kalo leh aku nak lebih dr Indonesia.


Weyh aku nak ckp ni, asl ko hensem sgt hah Khairul Fahmi ? Aku suke ngko la. Aku jatuh haty kat ko taw x sbb ko tu kewl sgt. Ko tu terer sgt tgkp bola pasal? makin aku jatuh haty kat ko.. x tdo malam la aku lepas ni.


Ya Allah, ko muda lagi ke Fahmi oii. Aku igt da 24++ patut la ko kewl. Ishhh~ rupe nye baru 21thn. Im ur biggest die hard fan la pas ni jwbnye~ peminat jek ah aku mampu pon. aku ni org biasa je pom.. aku je knal dye. dye x knal aku. hahah~


P/S:- aku tbe2 minat tgk bola. X penah aku ikut tgk bola cenggini smpi hbs. hahah~ frst tyme kot.

Maen Masak-masak

Semalam, mak aku ngn Zira kuar p hospital. Aku bangun awl gak la smlm, haha. Dalam jam 9am aku dah bangun. Then aku online sume.. Dlm jam 11am, aku cm lapar. Mula2 nak masak nugget gtu2 jek. Last2 aku pk, bkn kenyang an tambah lemak ade la.

Aq pon end up dengan masak nasi yg mula2 aku pk nak bwat nasi goreng, tp x jd. Aku masak jek la utk makan tengahari. Bahan mentah sume cm kureng ckit dlm peti ais. Aku nmpk udang jek, so aku masak la udang masak butter. Sawi yg dah nak layu, Bendi yg dah nak tua aku rebus and sambal belacan oh lagi satu scrambled egg.

adek aku kata sedap. padahal aku mmg s'llu sgt masak bnda alah ni..


Hari ni plak, aku bangun lewat ckit. aku bgn jam 10.30am. Tu pon si Papu call aku soh bukak CIMB Click dye tgk elaun da masuk blum. Pastu dye leh plak org tgh mamai2 bangun, dye berlakon jadi Faiz dgn slang bwat slang Kelantan yg mmg siyesly menjdi. Sampai aku tertipu tuh Paih but aku cm was2. Kadang2 suara Paih, kdg2 cm suara si Papu. Last2 rupenye si Ppu kelentong aku. Sempat berceramah, "Heyh, baru bangun ke. Dah jam 11 da ni. Mcm mana nak jd calon istri, suami nak sarapan g keje, istri tdo lg". Arghh~ bising jek.. Naseb bek jauh. Haha~

Then, aku trun bawah, mak aku soh masak. Nasi smlm stil ad lagi ckit. Mak aku pom da bw kuar ayam. Aku pon ambek aym bhgn isi, aku potong jd kecik2, then masak aym merah. Aku igt nak gne cili giling tuh. Tp teda. huhu~ aku juz gne sos cili and ambek beberapa btg cili merah and cili padi. Also letak daun limau purut kasi bau bez..

ni pon aku da masak byk kali

Dulu, masa stil tgh ad klas. Wktu balik umah jap, aku nak try ayam masak lemak cili padi. Sbb aku kalo bab2 bnda cm kuah2 yg lemak2 ni aku x reti. hahaha~ aku try ah search walau mak aku ad. Tp mak aku masak lemak cili padi ni jenis yg cm cair. Aku suke yg pekat dye tumis punye dlu mcm kt kafe GMI. haha~ aku suke yg cmtuh. So aku search internet. Then aku ikot laa.. tnya mak aku ckit2. Aku masak la. Menjadi.. haha. Tp siyes cili padi yg aku gne tuh pedas dowh. Tp ayah aku x suke sgt masakan ni. Xpala. X sume org suke. Huhu~



Tuesday, December 28, 2010

Final Aku~

Aku ingat lagi. hahaha~ masa tu aku g toilet. Bilik aku msty kene melintasi bilik kwn aku yg sorg ni, bilik Bell. Dye kalo tdo siyes mmg tutup mata x penuh. Macam terbuka ckit2. Then aku masa lalu aku aku ondg dye yg tgh membongkang ats katil aku pon trus tersembor.

Sbb dye gaya tdo dye sgt kelakar. sumpah lawak bodo~ hahaha. Dye cm ala2 nak berenang katak, mulot ternganga. Aku ngan mira mmg nagnjing sakan ah dye.

Then selang sehari, dak2 ni da bangun, aku blum bangun. haha. Masalahnya kali ni gaya tdo aku mmg sebijik habis mcm Bell tp aku punye lagi truk ah... hahaha. Nak ctew ngn lebih terperinci cm agak x senonoh plak kan. So habis.

Last2 aku kene bahan ngn dak2 ni. Sampai lah skang ni. tak hbs2.. huhu~ tobat xmo kenekan Bell. Bell je la. Tp jap je ni.. hehehe~

Then malamnye, or dah pagi lah kan, sbb dah ats jam 12am. ktorg x tdo lg sbb esk final paper, PLC. Ktorg cm biasa stdy lerr sma2. Masa tu sume kat bilik aku. Eh x da la sume, Mira, Azie and aku. Mir tgh tgk cermin x silap  aku. Azie tgh menggayakan satu cerita sbb masa tu dye tgh ctew hantu kt blok dak laki.

Ctew ni pasal org yang ketok pntu, then org kt dlm tnya "Siapa?" dye ckp "Orang seblah". Then ble tnya lagik, dye ckp gak "Orang sebelah". Ble bukak jek pntu, mmg btol ORANG R+TU HANYALAH SEBELAH SAHAJA.

Tyme tgh menggayakan ctew tu la Si Jimang@azie terkejut sakan sbb masa tu Bell baru balik pntu terkuak. hahaha~ Jimang apa lg terlompat dye menggelupur ke arah aku. hahahaha~ ngn mata terbeliak. Tu x leh blah tu... Mira pon masa tu terjerit dye sbb terkejut. hahahah~

Tp kan, kadang2 aku ase, bilik aku ni bukan takat bilik ah.. penghuni2nya sume pangai cm setan.. aku xtaw derang ni apa sbnrnye. Sbb ktorg ni.. Mira ni kuat sakat@kuat nganjing. Azie plak sama gak suke nambah2 kdg2.. aku ni pon sllu gak tp aq sllu jd mangsa derang ni. Bell pom sllu jd mgsa buli.. (aii cayang ni utk cayang taw) hahaha.. tp dye kalo dpt point utk aku, aku ah gak mangsa derang ni sume. kak dayang plak sllu ikut mood dye. Dye jek matang dr ktorg.. haha.

Tp sllu bwat hanco blk aku ngn mira. SBb apa? Sbb mira bwat lawak aku tukang gelak~ aku gelak bukan nyew jenis perlahan. Sbb bell sllu ckp kalo nak balik blok. tgkt 1 da boleh dgr suara ktorg bercerita ke gelak ke hapa~ penah ktorg lapar glew, ktorg jerit ke bwh, "Weyh nak bihun goreng satu" ntah apa2 lg la. Tak pun kalo umah bwah ade masak sedap2, ktorg apa lagi, "Apa tuh? Sedapnya bau. Nak ckit".

Huhu~ x sangka ktorg cenggini -___-



Sungai Bil, Behrang, Perak

ASSALAMUALAIKUM WBT

25hb Disember 2010, family belah ayah aku bwat gathering di Behrang. Ktorg sume berkumpul kt umah Mak Uteh. Umah dye actlly bkn dcni. yg kt cni cume umah quarters dye jek d Poli Sultan Azlan Shah.

okeyh, ktorg sume kumpul disana. and fmly aku fmly ke-3 yg smpi. ktorg smpi dlm jam 11am. sementara tggu dok lepak2 jap. yg laen tgh perap2 ayam sume.. and then tggu2 makin ramai lah yang tiba. and masa tu my kazen psg tv and dye psg tv kt bwh. then ktorg tgk movie. bole tahan cter dye .. 

aku x ase cter tu lawak, tp sbb da tgk da mcm tu pnye ramai , jd lawak plak. hahaha~ then ktorg makan2 dlu nasi sume. pastu dak2 ni plan nak p mandi sungai. ktorg pon ke sg bil.

sbnrnye aku malas kot nak ctew dowh. sbb terlampau banyak kejadian smpi xtaw nak kata apa dah~ tp yg pntg aku tertekan sbb aku x dapek mndi sg. sbb apa? sbb aku x bw baju ah...

ayh aku la ni pnye pasal kata balik hari. ciss~ sob sob. then dye kata mana ada mndi sg. ade bbq jek  -____-
 sumpah geram jek tgk dak2 ni mndi... ceyt~








Tuesday, December 21, 2010

Kereta Crow Zero Aku KEMEK!!!

Aku sedeyh sbb kte aku jd cmni. Tp nak bwat mcm mana.
Terima lah qada and qadar Allah swt dah kasi kat aq =)
chill

Sunday, December 19, 2010

Banyak yang Aku baru Tahu ~

Dulu wktu form 5 aku bwat blog ni saja2. Cerita pasal hari2 aku, pengalaman aku sumer.. X payah lah aku nak ssh payah tulis diary lagi kan. Nak beli buku. Nak kene jaga elok2 plak tuh. Blog ni kemudiannya tergantung and aku delete semua entry lama aku dr blog aku ni.

Then tahun 2010 aku bwat Tumblr. dlm bln 3 ke bln 6 jek aku rasa .. pastuh aku delete account tumblr akuh sbb aku rase cm x best jek. kebetulan masa tuh aku jumpa blog Fatin Liyana yg famous amos tuh. Aku tgk je blog dye, aku siyes terpegun kot. Sbb dye cantek. haha~

Then masa tu baru aku taw ramai rupanya blogger kat Malaysia ni. Glew naif aku ni. Tu la sbb aku da berhnty berblogging lama sgt. last skli aku update blog aku thun 2009 kot masa bln 12 aku rasa.

Baru aku taw blog mmg byk kegunaannya. Korg boleh dapat duet, dapat nama apa lagi korg dpat? Dapat follower? dpt fans ... hah macam2 lah..

aku igt nak dftr bwh nuffnang gak nnt. tp nnt la. aku malas lg. then aku taw blog aku ni mana lah feymes cm blog org laen. aku malas glew kot nak promote blog aku. bwat apa je la kan... terpulang la kt org kalo nak follow ke dak blog aku. tp kdg2 ade gak blogger laen y singgah blog aku. mmg siyes thanx la weyh.

lagi2 yg follow blog aku lg ah thx glew babi pnya la. hahaha.~ demm. watch ur words hanun!! hahah.. and aku pnye visitor tuh aku bwat yg unique visitor sbb aku xnak ah kalo cm kte g entry laen jek or even kte just refresh jek blog kte, dye da naek 1, then 1. then terus smpi ribu riban dgn cara sng. hak alahhh~ x cool la weyhhhhhhhhh~

ok la pa pe hal... aku chow dlu. sory if ade terkasar bahasa okeyh. sume dtg dr haty. aku x hipokrit =P

Friday, December 17, 2010

Bajet Taik-taik ni~

Semalam aku n sumer dak Sem 3 d GMI kene g briefing utk practical masa sem 5 nnt. And sementara menunggu dak sem 4 hbs tgh kene ceramah dgn si penceramahnya, aku p naek atas ke pejabat dgn kawan aku si mira and azie.

Aku g and ade sorg minah ni pekerja situ on duty. Minah tu tnya "Ya, Nak apa?". Then aku ckp "Nak ambek barang" .Dye tanya aku nama apa. Aku ckap ah, "Nur Hanun". Minah tu tanya akuh lagik "Bile brg anta?". aku cm x berapa jelas, aku tnya dye lagi and dye ckp "Ye la ble brg tu anta?".

SUMPAH bapak kerek sial minah ni. Aku da omel2 lam haty jek. Nk je tyme tu aku jawab "KO INGAT AKUH NI POSMEN KE NAK TAW DYE NGANTO BLEW? AND KO IGT AKU TAW KE BLE SI PENJUAL NAK NGANTONYE?". Aku jawab kat dak ni " ntah ah semlam kot". Dak tu lak kata " Hah tak taw ble? Klao smlm hanta esok kot smpi. tk pon ptg ni". aku pon , "OH okeyh. Makasih"

Then masa da masok auditorium tuh, mira nmpk pos laju smpi. Then pas da hbs, aku g nek lg skli and kebetulan pompan tu g lunch rasenye. aku pon yess yess. xyah ngadap muke dye lg skalik. And aku pon berjaya mendapatkan barang aku!!!






Tuesday, December 14, 2010

Cube U Olllssssss Imagine~

Kenapakah 2 entries aku sblm ni asek emo jek. Hehe padahal xde la emo mana pom =P
Anyway selamat Subuh semua. Huhu~ Aku masi nda tdo lagi bah ini. hehe~ Actlly da tetrdo dr jam 8 smpi jam 12am. Then terjaga sbb Mira bising. Ishhh ishh~ Then trus x boleh tdo smpi pagi ohh~

Okeyh hari ni mari kte mulakan senaman dgn senyuman. Tarik nafas dan hembus ya kawan2 =DD
kejap lagi dlm jam 8.30 am aku harus mengambil paper English. Aku xtaw nak baca apa sbnrnya English ni. So yang aku taw skang ni online jew la ohh~

Bernas x idea akuh? weyh xdew gmbr ke weyh? Gle plain la entry. adoiii~ nak letak gambo apa dowh? Xkan nak letak gmbr masa tgh jawab final. Laen la ade miss or sir yg sudi ambekkan gambar. Tp mmg lerr  buang tebiat gamaknya kalo bwat gtu. Tak pernah dibuat org. Tp teringin gak kan. Kalo lah berkesempatan kan. hahahaha~ gilew kewl dow masa tgh jwb final sambil muka yang KONONNYA SIYES ceytttt tgh jwb paper an.. hahaha.. ok Hanun itu adalah mimpi yew..

Tp juz nak korg bayangkan je la, masa tu kte kt dewan, ramai ni orang2 kt dlm tu. sume tgh jawab paper. Then ada kamera dslr dye ambek gmbr korg dgn angle yg lawa gler vavi lah, dye fokus kt korg and then snap. The picture shud be like ths la, muka korg yg tgh kusyuk jwb paper and kamera tuh fokus korg so yg blkg dak2 laen yg jwb paper dye cm blur2 la.. hehe.. dgn lighting kat dewan yg cam semart jek kan.. uwahhhhh~ ok Hanun enough. Suda melalut. Ko tuh nak jawab paper sat g. Ok tata =)

Monday, December 13, 2010

Life Is Not Fair

perbezaan wanita cantik dan hodoh dari pandangan manusia. apabila wanita cantik melakukan kesilapan "muka lawa tp bwat hal plak. adoii~ rugi tol. Moga2 kembli ke jln yg btol" . Wanita hodoh yang melakukan kesilapan, "Dahlah hodoh, burok pulak perangai. Makin bertambah2 la hodohnye. Baek g mati je". Conclusion, life is not fair. **FYI not related to me. But it's reality. Manusia does look appearance and somehow they are too blind to see what is the truth =')

Sunday, December 12, 2010

Sejarah

Hari ini aku nak menceritakan tntg satu cerita. Cerita ni didapati oleh ayah aku. Ayah ku pula dpt dr nenek aku atau mak kepada ayh aku.

ini ialah cerita keluarga sebelah ayah saya.

Ayah kepada nenek saya merupakan keturunan diraja yang ade pangkat Wan di hadapan namanya. Keturunan raja disebelah Indonesia sana. Dia melarikan diri ke Malaysia sebab merajuk dengan keluarga dan membuang nama Wan dihadapannya.

Semasa berada di Malaysia actlly dye sudah berkahwin dan anaknya ialah arwah nenek saya. Kiranya nenek saya mempunyai pangkal Wan pada namanya. Tetapi disebabkan berkhwin dgn org biasa iaitu Atuk saya, anak2 mereka akan turun menjadi Nik. Tetapi sbb nama itu telah dipadam oleh Moyang saya dahulu. Jadi tiada sesiapa letak nama itu.

Ayah saya ada 8 org adik beradik. Cuma ayah saya dan arwah abgnya sahaja lelaki drpd 8 org. Ayah saya yg ke-6. hahaha~ menarik tak cerita. Macam2 boleh terjadikan masa dahulu punya cerita.

Atuk saya Banjarian. Seriously dari kecik ble balik kampung, ayh saya dan adik beradiknya ble dah strt ckp Banjar saya lgsg tak paham apa2. Tapi xde la x paham lgsg. Tp skang saya paham gak la. Cara cakap dye mmg laju ohhh~

Saturday, December 11, 2010

My Most Precious Memories March-June 2009

Tinggi-tinggi Gunung Kinabalu
Tinggi lagi sayang sama kamu……..

Ketika ini saya telah bersedia untuk masuk ke kelas saya iaitu kelas 8 untuk Program Integrasi. Ketika hendak melangkah masuk, tiba-tiba kedengaran satu suara menegur,
“Eh , Hanun! Assalamualaikum Hanun” selepas itu saya menjawab dengan pelik “Waalaikumussalam. Eh, ni Muslim ke ni?”. Lelaki itu menjawab  “ Muslim bah ini”. Selepas itu dia pergi setelah selesai mengambil buku-buku untuk kelasnya iaitu kelas 4. Air mukanya menampakkan perubahan selepas saya menanyakan soalan tadi. Saya pun pelik, macam manalah budak kompeni Delta tu tau nama aku?

Ketika waktu malam, warga Kem KK Di Bawah Bayu, Tuaran , Sabah akan mengadakan ’rehearsal’ untuk menyambut isteri-isteri Menteri Sabah yang akan berkunjung tiba pada 30 April 2009. Kami perlu membuat sehabis baik memandangkan mereka daripada golongan elit dan kem kami akan masuk ke TV1. aisehhhh....

Semasa sedang saya menghias bunga manggar, sebuah kereta Viva berwarna hitam lalu di hadapan dewan makan di mana kami berada ketika itu. Saya dan kawan saya terus mengejar kereta itu kerana ingin berjumpa dengan Cikgu Wawa tentang bunga manggar. Setelah selesai, kami berpatah balik ke dewan makan. Ketika dalam perjalanan, satu suara menegur “Hai Hanun”. Saya pun memandang orang yang menegur. Dalam hati, asallah daripada tadi asyik ada sahaja yang menegur. Saya pun baru sahaja perasan orang itu ialah orang yang sama menegur saya ketika hendak masuk ke kelas pada pagi tadi dan masa mengutip batu-batu di sungai petang tadi.

Saya dengan selambanya bertanya, ”Mana kau tahu nama aku? Hehe...”
Lelaki itu menjawab  ” Kau kan TOP kat surau tu mestilah aku kenal”. Selepas itu saya melihatnya, dalam hati berkata, ’Apa yang dia buat dalam surau. Dia ni muslim ke?’
Saya pun bertanya kepadanya buat sekalian kalinya,  ”Kau ni Muslim ke?” Dengan muke pelik Hanun bertanya. ”Muslim bah kau. Tengok ni”  Dia pun menunjukkan name tagnya yang tertulis....   Aisehhh... gelapnya... mane nampak nak baca pun. Biarlah bukan penting pun. Saya dan kawan saya pun pergi meninggalkan lelaki itu.

Ustaz Latif mengadakan Qiyamullail yang pertama pada hari sabtu malam ahad. Kami di surau menanti di surau seperti yang telah ditetapkan ustaz pada jam 3 pagi. Sementara menunggu ustaz tiba, saya melihat keadaan surau yang terang-benderang dan dipenuhi dengan pelbagai warna dek baju melayu dan baju kurung yang dipakai oleh wira dan wirawati yang sudah ada di dalam surau ketika ini. Sedang asyik melihat, mata saya tertumpu pada seseorang yang sedang berjalan di hadapan, berbaju melayu putih dan berkain pelikat sahaja. Sungguh sempoi tapi menarik. Saya pun tanya ”Siapa yang baru jalan tadi tu?”  Kawan saya Mariam memberitahu, itulah ”Hanaffe. Hanun tertarik ke?”  Saya Cuma mendiamkan diri sahaja. Tak kuasa nak layan..... Tetapi bila Mariam menyebut nama dia, barulah saya sedar dialah yang Ustaz Latif sebut kat depan ”Imam Hanaffe, Imam Hanaffe”. Cerita tentang ustaz, batang hidung ustaz sendiri kami tidak nampak walaupun jam sudah hampir pukul 4 pagi.



Akhirnya pada jam 4.15 pagi +++ barulah ustaz menonjolkan dirinya di surau. Itupun setelah dikejut oleh Asyraf ketua surau kami di dalam biliknya. Ustaz ni buat lawak je.... Ustaz pun membaca mesej-mesej di dalam inbox-nya dan menanya siapa yang menghantar “ustaz latif. Bangun bangun” banyak lagilah mesej-mesej bodoh yang masuk ke dalam inbox ustaz. Setelah selesai ustaz merepek, kami pun bersolat sunat dan solat subuh.

Setelah selesai, ketika masih duduk, nama saya dipanggil. Saya pun menoleh ke arah suara yang memanggil, ”Hanun , kau tengok ni. Aku Muslim bah”. Saya Cuma tersenyum mendengar si Hanaffe berkata-kata sambil memakai kasutnya. Yelah yelah. Dah silap sendiri kan tak nak percaya dia tu Muslim.

Khidmat komuniti kali ini kami akan pergi ke tadika-tadika yang berada di Sabah. Kelas kami, iaitu KN16 dan beberapa KN yang lain akan ke tadika di Tuaran. Asallah KN kami ni selalu je terabai. Asyik dapat tempat yang dekat aje. Tapi takpe, sebab kali ni sama KN dengan kelas si Yurm tu and kebetulan Yurm satu kelas ngan Apee. At least best sketkan.

Sudah sampai di tempat yang ditujui, kami perlu beratur di luar tadika.
Cikgu memanggil 3 orang wati untuk ke hadapan. Volunteer lah kiranya. Saya pun keluar dengan cepat. Haha....  and then dituruti dgn Yurm and Ermie dr KN10. Rupa-rupanya kami perlu memasak untuk budak2 dlm tadika tu dan yang lain kena berkemas dan membersihkan kawasan tadika. Fuhhh….  Nasib keluar awal2. haha…..

Semasa hendak memasak, yang paling semangat memasak Mariam la. Hanun just potong bawang and ade bdk laki tanya hanun ni pandai potong ke tak. Hak alahhhh…. Lempang sebijik baru tahu….. mase dah siap semua and bihun goreng pun dah siap disusun, Qiqi memanggil  “Hanun pandang sini cepat” kalau dah si Qiqi yang pggl tuh, tak lain tak bukan ambil gambarlah jawabnya. Hanaffe yang ade kat sebelah pun cakap  “Tak per la aku masuk sekali tangkap gamba ngan Hanun” and then snap.

Kadang-kadang kami selalu juga terselisih ketika hendak mengambil piring di tempat cuci pggn di dewan makan. Dia jugalah yang selalu menegur tapi Hanun just senyum kadang2 buat bodoh je…. Aishhh~

Malam ketika di dewan, Hanun ckp kat Mariam, “Yurm, nnt tolong kim salam kat Hanaffe ahhh…. Kesian lak tgk dia je slalu tegur mase terjumpa”
Mariam pun no problem lah kan. Hehe~ Esok pagi lepas habis kelas kenegaraan, Mariam memberitahu tadi Hanaffe kata balik kat Hanun “Kirim salam sayang ngan salam rindu aku kat Hanun tau, Yam”. OMG!! Hanun pun senyum je la dengar tapi tak tau la btol ke idakkk....




Ketika ini, kami warga kem berada di urusetia sementara menanti ibubapa masing-masing mengambil anak-anak mereka di Kem KKDB. Tetapi , kebanyakan pelatih yang berasal daripada semenanjung mengambil peluang cuti sebanyak 5 hari 4 malam ini untuk bercuti di rumah pelatih-pelatih yang berada di Sabah. Seperti juga saya, mariam dan ainil akan bercuti di rumah Angel di Tambunan , Sabah. Sementara menanti ibu Angel mengambil kami, Apee datang dan berkata “Hanun. Kau tak nak kasi aku apa-apa ke? Lepas cuti ni aku tak balik sini sudah”. Hanun pun cam agak percayalah.... Then , saya sahaja bagi dia handphone saya dan dia berkata “Hanun , jom ambek gamba”.
Di situlah kami mengambil gambar buat pertama kalinya.




Hari-hari berlalu, ketika sedang bersembahyang sunat kat dalam surau sementara tggu zohor, tengah khusyuk, tiba-tiba ada kelibat wira kat depan and memanggil “hanun , Hanun”. Terus tak khusyuk sembahyangku mase tu. Aisehhh kacau daun tol lah and Hanun pasti tu suara si Apee tuh la. Ntah ape mimpi dia cari orang.
Tapi tau lak Hanun slalu masuk surau awal. Dia pun tanya kat Saroja, “Hanun mana hanun?”  “and then Saroja tu jawab  ”Hanun tengah sembahyang”  .  Hanaffe pun chow.

Mase kat dalam dorm lepas habis ro-call, mariam cerita kat Hanun, “Hanun tadi aku sembang2 ngan Apee dlm kelas. Dia cakap kat aku kalau dia ade jodoh dgn kau dia nak kahwin dgn kau. Tapi bila dia jumpa kau kat dewan makan dia cakap kat aku yang kau sombong”. Hanun pun pelik biler mase lak hanun sombong. Tapi kalau fikir balik mmg gaya cam org sombong....  takper la.... redha jer la...

Khidmat komuniti yang seterusnya, KN10 diarahkan utk keluar ke hadapan memandangkan mereka akan dipecahkan dan perlu menumpang ke bas KN lain. Selaku ketua KN10, Apee pun suruhlah anak2 buah dia masuk mana2  kelas yg diorang suke. Si Ana pula tak habis-habis, ”Hanaffe , Hanaffe, sini bah kamu. Hanun kat sini ni”.  Ingatkan Yam nak masuk bas ktorang tapi tak. Adehhh.... tak der la seri bas.... tapi dah ade dua org wira yg dah masuk ke kelas ktorang mase tuh. Patut pun Yam tak nak sbb takut bas dah penuh. Lastly si Hanaffe tgk kelas-kelas yg ada dpn mata dia and dia pun masuk ke kelas KN16 sambil cakap ”Aku masuk sinilah. Kan Hanun?”  Ana pun dah terjerit suka. Hahaha~ tiba-tiba wira dua org yg dah masuk td cakap ”weyh kau masuklah kelas lain sini dah ramailah” and then Apee pun kata,  ”Kau kena faham perasaan aku nieh. Aku nak satu bas dgn hanun”. Adeyhh ... suka hati dia je kaitkan nama orang. ”aku beratur sebelah Hanun la...” dia pun beratur.

Dah habis semua lawat muzium, ktorang pun balik. Di dalam bas, mase bas dah bergerak, Hanun pun cakap kat Apee, “Hanaffe, kau cakap kat Mariam kau kata aku ni sombong!!” dia pun jawab ”memanglah, dah bila aku jumpe kau kat dewan makan kau buat muke sombong mcm nieh ha....”  dia pun buat muke.... hanun pun tanya lagi  ”Habis tuh nak buat ape lagi. Kan aku ade gak jawab Hai!!” hanaffe pun jawab ”Lain kali bila jumpe aku kau peluklah aku. Hahaha...”





23 MEI 2009, kami selesai mengadakan Majlis Tadarus Al-Quran di surau. Ketika itu saya memakai baju kurung favourite color, iaitu merah. Haha.... dan saya serta Apee mengambil gambar sama-sama di hadapan surau. Dia memang agak susah nak senyum depan kamera, and then saya memaksa dia senyum kasi nampak gigi and memang comel gilerlah dia senyum mase tu sekali dengan posing dia. Lepastu, kami posing menggunakan handphone dia pula. Mata dia tu dah la sepet so agak susah mahu nampak mata dia. Haha...

Semenjak hari itu, kami berdua dah sukar mau bertegur sapa. Masing-masing pun sibuk dengan aktiviti di kem. Tak tahu kenapa. Sehinggalah 7 Jun 2009, ketika Malam Akrab Pesta Kaamatan, dia menegur, saya ”Hai Hanun”. Rindunya suara dia tegur macam tu....
And then lepas habis ’terberangan’ saya pun kata dengan perlahan  ”Hai Hanaffe”. Dia pun bagi pesanan  “Anun, lepas ni kita ambil gambar sama-sama tau. Ingat tau”. Hanun just okey je................

Selesai majlis semua, kami warga kem bersalaman dengan para jurulatih, staf dan juga rakan-rakan. Malam itu kami pulang ke dorm masing-masing. Saya terus baring di atas katil saya dan tidur sebab ketika itu jam sudah menunjukkan jam 1.00 pagi. Baru sahaja 5 minit baring , kawan-kawan ajak ke dorm P5 untuk majlis perpisahan dengan wait Charlie yang lain. Hanun pun malaslah nak bangun even  diorang dah ajak sangat-sangat. Tapi, korang tau tak? Apa perasaan Hanun sekarang ni? Jam 2.00 am nnt nak kena turun bawah sudah. Saya pun siap mengemas beg-beg. Tapi beg pun penuh sudah. Terpaksalah buang barang2 . woo woo….

Mase tengah seret beg keluar dorm, memang terasa sangat lagi-lagi nak tinggalkan kawan-kawan Sabah. Nasib baik dorm P6 ni diorang jenis kuat semangat. So diorang tak menangis. Kami just peluk-peluk and bersalaman. Ketika sampai di dorm P3, Nia yang dari tadi menangis sebab tak mahu kita yang dari semenanjung balik hantar kami sampai ke depan pagar blok. Kawan-kawan saya daripada KN16 iaitu Bibi,Henny and Charry, walaupun kami dari kompeni yang berbeza, diorang terus datang kat Hanun and then peluk saya kuat-kuat. OMG, mase ni mmg terasa sangat2. Sebab ktorang mmg dah rapat giler..
On the way to dewan makan juga merangkap dewan kami pelatih semenanjung berkumpul, Cassie dan Jess setia menanti di anjung dewan makan. Once again, orang  dtg peluk Hanun. Kawanku...... Azizi Bravo kawan baik lelaki ku juga cakap, “Hanun…”. Dia buat pula muka sedih dia tuh…. Haha. Menyampah aku tengok lelaki wat cm tu. Bukan dia sahaja, Frindly , ketua keseluruhan wira and wirawati ktorang. Maybe diorang nmpk mata Hanun dah mcm ikan kot… Frindly said “Hanun…” sama je cm Azizi tuh…. Adedeyhhh…. Rico dengan Kevin lagi…. Sazali, si India Sabah yang masuk Islam tu cakap “Hanun, kau patut menangis sebab lepas ni kte dah tak boleh sembahyang jemaah sama-sama kat surau dah”.





Memang, kalau cakap pasal surau, mmg banyak sgt kenangan ada kat surau tu.... kat situlah stphari sabtu and ahad hanun tdo kat situ lepas subuh sementara menanti breakfast jam 7am. Di situlah hanun , iera ngan ainil tgk vcd ngan si asyraf dgn hasri. Kat situ kami semua sembahyang jemaah together everyday. Di situlah, ustaz latif yang juga ustaz ku yg rock selalu sangat ‘jual’ nama Hanun kat surau and no wonder ramai kenal Hanun kat situ. Kat situ jugalah Hanun terkejut sbb tiba-tiba Hanun jadi penolong ketua surau. Di situ jugalah Hanun ternampak wira tak ada kepala. Ya Allah... dan disitulah Hanun menghafal dan dgr kuliah ustaz.

Hanun pun cakap terima kasih kat Sazali. Masa dah nak bertolak, beg Hanun yang baru habis diperiksa tu, mmg tak larat nak angkat turun bawah. Sebab mmg berat glerr... semua tanya, ”hanun, kau bawa org ke dlm ni?”
Jasa baik best friend lelaki ku yang lagi seorg ni mmg harus dikenang. Sebab si Binazar ni lah yang tolong Hanun seret and angkat masuk ke dalam bas. Terima kasih. Dia ni lagi seorang yang Hanun pelikkkkkkkkk sangat. Suka cakap ”I love you , Hanun”. Hanun pun just senyum je…. Then dia cakap  “Hanun, aku serious ni”. Hanun just diam. Macam2lah dia buat bagi flying kiss la. Ntah apa2 je…. Agaknya dia frust sgt dengan …………. Hahahaha………. Ok stop.

Seorang sahaja yang paling Hanun tggu sangat dia muncul, mula-mula ingat dia tak mahu jumpa sudah, memndgkan ktorang dah lame tak bertegur sblm ni......
Then mase tgh nak naik bas yang ada depan mata, dia panggil, “Hanun!!” . Hanaffe pegang tanganku. Terkejut jugalah. Masa dia tengah cakap semua.... Hanun masa tu dah mengelamun ke mana dah. Hanun fikir lepas ni, semua kita tak boleh jumpa. Dia tanya, “Hanun, kau ada number phone aku tak?”  kita orang pun bertukar phone number mase tuh.

Selepas itu mase dah nak naik bas, Hanun tak nak naik bas tu. Sampai dah kena paksa dengan si Iera. Iera ni pun sama juga, dia pun tak nak naik bas, dia paksa orang naik dulu. Kita orang berdua memang tak nak naik bas tu.... sampai terduduk dpn pintu bas tu sebab tak nak balik semenanjung. Last-last aku  naik juga, sebab tak sanggup tengok muka kawan-kawan Sabahan aku.



Jauh kau pergi meninggalkan diriku,
Di sini aku merindukan dirimu....








Masuk bas sahaja, Hanun terus cari seat, hanun just duduk seorang. Seat depan Hanun kosong tapi peduli apa kan. Terus letak beg yang Hanun sandang tu buat bantal and then terus tidur. Mata dah rasa lain sebab asyik nangis aje…. Mase bas bergerak nak keluar dari Kem KKDB, Hanun tengok kawan-kawan. Then, masa dah berjalan, Hanun tengok luar tingkap, semua kelas-kelas, lampunya dibuka. Memang terang la kiranya. Mase tu rase sayu sangat. Kenapa hanun terpaksa tinggalkan Sabah. Ya Allah. Sedih…. Nampak pula padang kawad tempat Hanun selalu kena denda. Then sambung tidur…….  Rasanya Hanun seorang yang buat tidur cam kat katil sendiri. Baring kat kerusi tapi kaki kena lipat la….

Bila bas dah berhenti, Hanun terjaga and tengok…. sampai suda Kota Kinabalu International Airport (KKIA). Hanun pun tengok, siapa lah pula yang duduk seat depan Hanun ni, rupanya si Nik uhh…. Dia pun tidur baring. Hanun pun geraklah si Nik tu….
Then Hanun turun bawah and ambil beg. G daftar sume n hanun ajak Ziela temankan hanun g solat subuh. Yang dak2 laen hanun pon xtaw ke mana.

Seterusnya, sendiri mahu taulah. Hanun pun sampi di KLIA jam hamper 9 pagi.

Terlampau banyak kenangan Hanun kat sana. Macam-macam pengalaman yang hanun dapat. Terlalu banyak sampai tak terkira. Rasa mcm Sabah tu rumah kedua hanun. Kat sana seronok sangat. Dulu hanun benci Sabah. Dah la cara cakap pelik nak mati... tapi tuh la. Bila kawan ngan kawan-kawan sana. Diorang la yang buat hanun jadi jatuh hati kat Sabah...

***Kenapa aku kata dye special? Cuma haty aku jek taw =)

Dapat Jugak Aku =D

Akhirnya aku berjaya membeli baju lace yg aku nak sgt. Bukan sekali aku dok p Sg Wang nak cr baju ni. Bukan senang nak cr spt yg aku nak. Aku cari yg simple and x berapa nak girlie and lastly aku jumpe gak mcm yg aku nak tuh =)

Aku malas ahh tls pepanjang kt cni. Leteyh gila okeyhhh~ aku juz letak barang2 aku bli n aku jenjalan ngn sibs akuh.






Shawl patchwork

Baju lace

tudung biasa beli kt Jalan TAR

Friday, December 10, 2010

Saya Exam n Gud Bye Sem 3

saya akn exam nxt week.tp saye x rase saya akan berhenti blog dlm masa 2 mggu tuh. hehehe... sbb saye mmg cmtu ohh.. hr ni or smlm la sbb da lbh 12am ialah laz klaz saye utk sem ni. sgt2 sedeyh sbb sem 4 nnt ktorg ikot course masing2. ktorg akan bertukar klaz. huhu~ sedeyh glew.

da la rapat ngn derang ni sumer.. da ngam plak tuh.. syg glew oh kt diorang.. syg sgt walau mcm2 hal berlaku kan, tp tu la rase derang ni kawan terbaek. ble kete sy rosak derang yg sy cari, derang yg hulurkan bantuan.

korg mmg de best lah. H1 July 2009. I love you all. Will miss you olssssssss toooooooo  =')

gohan ikram abg long hanun chel mira ana bani hakim 
hezry safwan edy fedz apit paih salihin soda mail and also ahli group H yang baru yg sempat bersama utk sem ni Atel n Nidzam =)


Wednesday, December 08, 2010

Story of The Mines

Semalam aku and Gohan, my classmate yg actlly nama dye Firdaus rancang g tgk wayang. Mula2 nak p IOI then tuko g The Mines. Hanun and Mira g kat blok A3, Gohan dpn ktorang. Tggu dak Apit, Fedz n Paih. Seriously lambat sgt tggu diorang. Tggu pnye tggu, Paih dtg dlu.

kete Gohan





Satu jam lebih kemudian, cerita pun habis. Dak2 laki balik dlu sbb aku and Mira nak jenjalan dlu. Ana pon x hbs lagi cerita dye. Paz Ana dah habis, ktorang pusing2 The Mines. Gwa beli sehelai baju lengan panjang kaler merah harga RM23 kat FOS. Ana plak beli suar kat Nichii.





Balik tuh ktorang makan bungkus kat Mcd and ktorang pom balik. Sekian cerita~ baru perasan xtgkp gambo ngan dak2 laki. Glew sedeyh -____-


Wednesday, December 01, 2010

Nak TUHAU!!!

mmg agak direct yew tajuk kali ni. hahaha.. sbb siyesly mmg nak SANGAT SANGAT makan TUHAU. Tbe2 teringat blk kesedapan makan tuhau masa kt Sabah dulu... sape2 leh kirimkan and bantu gwa?

anyway tuhau ni dr batang daun kantan yg telah dijerukkan dgn bwg cili cuka sume.. siyes sedap tp bau dye perghhh.. mengancam.. ala2 bau rebung kot.. haha..

hah ni lah tuhau yg dah seap nak kene jual. Byk kat are tambunan, ranau x silap aku.. ni mmg mknn feveret org sabahan gak.. kte ade sambal belacan, cencalok, budu sumer, derang ade yg ni =)

*gambar diambil dr google...