Posts

Showing posts from September, 2011

Sekadar Peringatan Buat Diri

Kadang-kala kita tidak sadar yang kita telah menyusahkan orang dan kita cuba untuk menjadi sebaiknya tetapi dipandang negatif dek org lain. Kadang2 kita cuba membuat andaian sendiri tapi tidak mahu menyelami kerana berfikir dgn terburu2 lantas menyebabkan org laen merasa sukar..

Tidak semua orang dimuka bumi ini menyukai diri kita, lantas membenci kita. Sedangkan niat kita hanyalah ingin membantu. Setiap org mempunyai cara yang berlainan utk menyelesaikan masalah mereka. Ada antara mereka yang hanya berdiam dan kemudian akan berbaik kembali, dan ada yang hanya lari daripada masalah itu dan lama-kelamaan ia akan lupa apa yang pernah berlaku sebelum ini. Setiap orang mempunyai cara yang berlainan. Kadang2 kita memafkan seseorang tetapi tidak perlu utk diberitahu bukan. Namun utk menyalahi sesuatu individu atas semua kesalahan adalah bukan cara yang betul.

Sikap toleransi tu yang penting dan cuba memikirkan apa sebab ia terjadi. Bukan sekadar hanya bercakap belakang sahaja. Berterus ter…

ANNOYING

PEOPLE THAT ANNOY ME THE MOST IS PEOPLE THAT KEEP PUSHING ME TO REALISE THEIR WISH!!!! 
SORRY!!

Macaroni Bakar

Image

SONEH

Semenjak dua menjak neh, aku kekeringan idea utk menulis. Haha. Speechless. Kiranya hati gwa kosong jek skang.. hurmm.. Oh dept aku CSMQ ada tnya aku nak x keje ctu, kalo aku apply dapat.. pastuh aku pk. Then aku trus je ckp aku xnak. Sbb aku x minat bwat data n report. Haha.. jujur an aku.. lgpon aku nak smbg belajar.. huhu.. aku nak msuk QI, member dye 3 org je.. Tapi derang ckp ctu keje lg berat, yg pompuan asek ngadap data jek tgk pc memanjang. Laki jek yg p checking board.. Sian perempuan.. tapi gaji besar la. Sbb yg QI ni sumer Engineer. Diorang ckp nnt mybe QI akan nak amek member. AKu xtaw ... dgr jer.. bkn aku ckp.. depa ckp..

Tapi ble pk balik apa ku buat, mcm aku dah terbiasa dgn sumer tuh ok gak an. Tapi bak kata mak aku, kalo aku pgg duet byk2 nnt mula la xnk smbg Degree. haha.. okok. AKu paham. But mak aku ckp kalo nak keje skjp xpe la. Err.. cmna tuh. Pastuh aku ckp, "Xnak lah keje dlu baru smbg deg, kang kawen lambat". Damn, asal aku slalu sebut pasal kawen …

Kolam

Tadi aku mandi kolam kat Uniten . Orang luar kene bayar RM5.50 aku p ngn Mira, EIja and sorg dak lagi dr sarawak namanya Umaira. Ok la besar gak kolam dye.. lg pon selasa mlm sume pompuan. ok bye.

Bacalah

Entry before aku cerita pasal sunyi yg utk aku x berapa nak sunyi.
Kdg2 bagus gak ko da penah seorangan sebelum ni,
Sebab ko akan reti hidup sorg2 walau xde siapa ko nak msg, nak gayut apa..
Noob ke aku xde bf? LOL.. xpe, sahabat masih ada..

Aku pon xde la DESPERATE nak berlaki LOL.
Cuma sekadar bingkisan hati aku neh..
Ingin coretkan sedikit kata hati aku. (poyo gler ayt)
Kalo aku desperate mmg sume yg dtg aku tibai kapel pastu tggl..

Tapi aku pk xkn aku nak maen2 kan perasaan org.
Aku rela seorang dari aku kapel ngn org yg aku xleh nak cinta.
So just nak highlight kan di sini kdg2 org yg dtg tu,
mungkin mencuit hati kte kdg2.

Tapi x semestinya dye dpt membuat kte jatuh hati kepadanya..
Aku pon pk gak perasaan seseorg laki tu kalo kte bg dye harapan.
Manusia tetap manusia, hati mereka tetap sama.
X kisah dye laki or perempuan.

Kalo hati dah terusik atau terguris mmg susah nak lupakan.
Pasti akan teringat... sbbnya WE FORGIVE BUT WE CANT FORGET.
Mungkin dia yg pernah jadi sebahagian …

Poster

Image
Just made a poster. Hasil combination images from Mr. Google and thanks to Photoshop ;)
Poster for SONY contest. Saya just wakilkan diri utk department saya or maybe mewakili trainee from GMI hehe.. contest ini utk worker SONY je.. Poh Yee soh masuk, so saya on je ..




Got another poster, the hand drawing poster made by my younger sister. Will be upload soon.. anyway this is some of her works..






Ingatlah

Sabda Nabi saw."Doa orang yang teraniaya itu mustajab (dikabulkan oleh Allah). Maka jika ia durhaka, kedurhakaan itu tanggung jawabnya sendiri." (H.R. Thalami dari Abu Hurairah r.a.). Meskipun doanya mustajab, namun sebaiknya justru berdoalah dengan doa yang baik, misalnya agar orang yang menganiayanya disadarkan dan diberi petunjuk oleh Allah swt.

Foods and Traffic Jam

Image
This is soon to be Macaroni Bakar with Cheese baked at my lovely high school friend's kitchen, Ateq. Just watching her did the macaroni bakar actually. Hey the guest should be sat in front not helping her doing the foods hehe..
A real bad traffic jammed in Shah Alam. *Sigh*
Tol Bukit Jelutong, the last tol before reach home =D
Dinner at Alam Sentral with my whole family to celebrate  my dad as he promoted  as the ... Nehh.. idk what his position. Always changed and he got promoted real fast. Congratss.. His pride..

look how cute it is *i x sampai hati nak makan
My food. malas makan steamboat. aritu ada org dah belanja makan kt Red Wok ;)

Cantik dan Sedikit Nukilan

Eyeliner aku selalu pakai lah, dulu. Selalu pakai yg pencil punya je. But aku suke lg yg liquid base punya nampk lagi cantik. ;D
Unfortunately, mata aku adalah jenis mata sepet sikit di mna aku apply eyeliner pon xde function lg2 liquid pnya.. kalo org len pakai nmpk je. Kalo aku pakai x nmpk kecuali aku tutup mata =.= Sebabnya lipatan kelopak mata aku x berapa nmpk.. kalo nmpk pon ekor eyeliner T__T
Xbest an.. haha.. u girls to be lucky yg ada mata besar. Bukan nak ckp aku ni malang sbb mata sepet x bukan. Aku bersyukurlah ada mata okeh just want to tell u girls yg ata besar itu adalah cntik ;)  Alhamdulillah. Next, aku slalunya kalo kua rumah aku akan pastikan muka aku akan disapu krim dan bedak agar x berminyak dan tidak kena pancaran matahari yg kuat. Aku juga akan pastikan aku ada lip balm supaya mulut x kering n kusam. 
Oleh itu, sedari kecil lagi masa aku sekolah rendah aku jaga kulit dgn selalu bersihkan muka. Tapi masa darjah 5 kulit aku menggelupas teruk sbb dok kat pantai …

Getting Bored

OK lets move on to the current topic for today,

In-plant training, tolong cepat habis. Aku skang da mula naek bosan dok bilik kat GMI sensorg. Tapi untuk ulang alik Shah Alam - Bangi adalah memerlukan WANG yg byk!!!! hahahahaha.. Mggu dpn dok hostel blk.. adoiiiii~ mggu ni je ulang alik sbb kerja 4 hari je =D

Jangan Paksa

Xpayah nak paksa aku.. pepandai la hati aku nak suke sape pon. Ingat hati aku senang2 je nak pas2 kt org? Memang aku cepat suka kat org tp x semstinya aku cinta..

Xpayah nak kenen2kan aku ngan org tu org ni.. Cukuplah aku sedar perjalanan masi jauh.. Ada jodoh pepandai aku lah nak kawen ngan sape pon.. asalkn orgnya pengetahuan agama dye lebih luas dari aku.. Orgnya penyabar.. Allah lebih mengetahui apa aku rasa.. so xpayah maen2 ngan perasaan aku.. Cukuplah hati aku da cukup byk luka.. Aku x suke org paksa aku dan plg menyampah org kenen2kan aku..

Jangan kau berasa bangga dengan kecantikanmu sehingga kau dikejar jutaan
 lelaki.
Itu bukan kemuliaan bagimu. Jika kau berasa bangga, kau menyamakan dirimu 
dengan pepasir di pantai, 
yang boleh dipijak dan dimiliki sesiapa sahaja.
 Muliakanlah dirimu dengan taqwa, 
setanding mutiara Zabarjad, yang hanya mampu dimiliki penghuni syurga.


Bosanbosan

Makin bosan aku, makin banyaklah entry yg aku post out utk satu hari tu hahaha.. Minggu ni aku mungkin x tdo GMI. Kebarangkalian itu adalah tinggi sebab mggu ni keje 4 ari je.. woohooo.. then aku nak ikut ayah n mak aku p balik Kedah.

So, mungkin adalah kot tdo kat GMI sehari maybe nak amek baju sumer.. cant believe that practical tggl cuma sebulan gitu... So tomorrow nak jumpa HR Sony utk mengconfirmkan sume..

Ya Allah, aku mohon kau permudahkanlah urusan aku sepertimana kau permudahkan urusanku pada bulan Ramadhan yang lalu ... Bulan Ramadhan serious habis cepat waktu keje pon aku ase cm cepat je hbs.. Alhamdulillah.

Tomorrow will be wearing baju kurung dgn shawl. Lama oh x pakai shawl. Slalu pakai tudung jek skang sbb senang xyah nak pakai anak tudg. wakaka.. Slalu aku pakai bj kurg sama ada Khamis or Jumaat. Kalo aku masuk tmpt stdy yg x de uniform nmpknya mmg penuh ler almari aku.. Ni kan pulak ada uniform pon da penuh almari bagai nak rak padahal pakainya baju yg sama gak.. hah…

Maybank Card

Image
My Maybank card lost =.=  and idk where did i put it but i never take it out from my purse... So, it might be someone took from my purse as the receipt of my maybank account shows the value in my account where I put my allowance. I hope that my money still in there.
Damn it i just recognise it today. But I am sure the card was there yesterday.Anyway I have called the bank to block my card. Ya Allah please save my savings. My rezki that you gave to me ='(

Happy Birthday Mak!!

Image
Anak mu NUR HANUN HAMIZAH mengucapkan selamat hari lahir buat mak, HAZIZAH HARUN yg tlah byk anakmu susahkan dirimu selama ini.. hhuwaaaaa nak nangissss... woooooo.. 

Salah Paham

Skang ada org tu salah paham dgn aku. Aku x taw nak kata apa. Nak terangkan perkara sebenar aku mmg da x rapat ngn org tu. Aku rasa bersalah.. aku x berniat pon tekan butg video call tu. Even aku xtaw pon bila masa aku tertekan tp aku taw butg tu secara x sengaja tertekan masa aku tgh wat keje .. henfon aku lam poket..  sedih nyer org salah phm ngn aku.. huhu.. aku xtaw cmna nak ckp..

Kalo pompuan aku x kesah.. ni laki. Apa dye pk kang.. dye igt aku gatal sgt nak wat video call kat dye.. damn gler... aku rasa nak hantuk pala ni kt dinding..

Wang

Nak handphone. Handphone terencat.. duet MARA n duet raya mcm ada xde jek la. padahal duet raya dpt 250 ngn duet mara jek 630. Aku bg total RM800 kat mak aku simpan utk bayar dwet hostel =(  kalau aku byr sem lepas tiap bulan mesti aku dpt pgg dah.. tulah org ckp.. susah dlu sng kendian =P

Cakap kat mak igt nak keje dlu setahun baru smbg degree mak mula2 setuju pastu dye pk, takut hanun pgg dwet da sedap takut hanun xnk smbg degree da so dye suruh trus jek.. xyah keje dlu.. igt nak keje sbb mak skang tgh susah bole la bantu2 ckit...

Apa2 pun saya always mendoakan semoga mak n ayah serta keluarga saya sentiasa dimurahkan rezki dan plg penting dirahmati Allah swt sebab yg saya ada dan sentiasa setia bersama saya hanyalah mereka =)  masa muda2 ni kene byk dgn derang nnt da tua kte dgn fmly masing2.. tp hanun x kesah pon kalo mak ayh nak duduk umah ngn hanun tu pun kalo suami x kesah.. hahaha.. berangan je lebih.. apa salahnya jaga diorang masa kecik derang jaga kte x buang pon kte kan..…

Klinik

Elok dpt mc 2 hari utk isnin and selasa, hari ni dtg masuk kerja sakit lg.. then masa tu tbe2 rasa loya.. g tandas termuntah.. g blk ke office mmg sejuk gler x menahan.. ms chong lak nak ngajo nyer.. x masuk lgsg apa yg dye nak ajar.. kepala da pitam .. dye tnya ok x sume.. aku mmg x ok pening da kepala aku, mata kabur.. then poh yee n fida nak teman g klinik derang soh bgn aku pon bgn nak jalan tak larat sgt aku terduduk sbbb x stabil.. derang nak amek wheelchair aku ckp xpayah.. sbb aku malu ler nek wheelchair. aku jalan la smpi ke klinik smbil derang bawa aku ase sume mcm mimpi... p sana nurse bg ubat.. doktor xde.. aku tdo kat lam bilik yg bg aku sejuk.. derang due da blk.. aku selimut la.. kaki letak bawah bantal.. tudung da bukak.. henfon letak sbelah.. last2 aku terlena ble kesan ubat aku mkn tu da mula berkesan..

lama aku tdo sampai 4 jam.. aku ase aku wat keje 3 jam je ari rabu. then g south plant nek shuttle van yg last.... da xde van da pas tu... hanun pon tggu mira blk so…

Permainan Perasaan

Pagi tadi tanpa kehendak aku, aku bermimpi sesuatu yg membuatkan jantung aku berdebar kuat dan peluh keluar. Hidung aku berhingus plak masa bangun. Aku x taw kenapa.. dalam mimpi itu, aku takut akan kehilangan seseorang, aku takuttt sgt2.. padahal dlm reality aku dah ckp xnak contact dye dah..
Dan dalam mimpi tu juga aku meminta tolong seseorang tapi aku buntu sebab suasana masa tu kelam kabut dan  aku xtaw no mana aku nak pakai. Ya Allah aku xtaw apa makna semua ni.. Aku keliru dgn mimpi aku yg sebelum ni.. aku juga keliru dgn perasaan aku yg sebelum ini..
Aku xtaw permainan perasaan apa yg sedang bermain2 dlm hati aku.. huhu.. maafkan aku yg naif..

Phir Bhi Dil Hai Hindustani

Image
My favourite actor and actress. Bagi aku pompuan yg cantik selalunye yg Hindustan. Taste aku ler.. x putih x hitam.. cantik sgt... SRK pon hensem <3

Medical Certificate

Hari ini aku ke klinik and sgt seronok doc bg cuti smpai 2 hari  >_<
Merasa gak lah aku nak bercuti waktu tgk org len kerja sbb aku x penah ponteng, x penah dtg lewat, x penah half day. Gler disiplin aku an. Tapi waktu belajar xde ah cmni.. aku byk ponteng jer...
So aku menggunakan kelebihan ni duduk la aku d rumah sampai selasa rabu baru masuk kerja =D

Kenangan Yang Hilang

Hari ni sedih sgt sampai bengkak2 mata mcm panda .. ok tipu. Agak terkilan bila gambar2 dahulu dr sem 1 sampai sem 4 hilang cmtu jek.. ='( Bayangkan betapa byk gambar tu sume.. terhapus mcm tu je.. sbb mishandling ble transfer gambar ke lappy lg satu.. xtaw nak kata apa... speechless gler la.. Then what else shud i do is to stay steady and act like nothing happened. BARANG YG HILANG JGN DIKENANG =P

Ramadhan dan Syawal 1432 Hijrah

Image
Tak meriah lah blog kalo x letak gambar raya.



















Demi Lovato - Skyscraper

Image
Jadi kebiasaan kalo aku amek satu lagu tu adalah utk aku gambarkan kat ko apa yg aku rasa pada suatu masa itu...
Lyric:

Skies are crying, I am watching
Catching teardrops in my hands
Only silence, as it's ending,
like we never had a chance.
Do you have to make me feel like
there's nothing left of me?

You can take everything I have
You can break everything I am
Like I'm made of glass
Like I'm made of paper
Go on and try to tear me down
I will be rising from the ground
Like a skyscraper, like a skyscraper

As the smoke clears
I awaken and untangle you from me
Would it make you feel better to watch me
while I bleed
All my windows still are broken but
I'm standing on my feet

You can take everything I have
You can break everything I am
Like I'm made of glass
Like I'm made of paper
Go on and try to tear me down
I will be rising from the ground
Like a skyscraper, like a skyscraper

Go run run run I'm gonna stay right here
Watch you d…