BORONG BARANG DARI CHINA?

Tuesday, October 30, 2012

Workinggggg..









Kerja sampingan paling membencikan.. 
Kalo kene tgn nak amek wudhuk asek rasa was2 je :(









Tolong Bob wat piping




See the tired looking face..

I hate sun burn :(


Friday, October 26, 2012

Its been 2 months since I have work here as a Trainee Engineer. Nothing is going right nor wrong. It just flow as it has to be anyway. This Monday I have to give a training to the ship crews at Johor. Dun know which side of Johor.. hoho..

Real bad thing for me when I dun have a time to update my blog. I will be working here til this December. Im going to pursue my study at BMI soon. Taking an Electrical course over there. Pure course anyway.. Since my boss is an Australian man I really need to talk in English.. gosh its somekind of hard when you have to get along with Australian accents..

Sometimes I dun know why I dun have a courage to talk in English. Last time I did a cover report for the report of course and he likes my report cover design so he uses them.. haha.. pinau mata aku buat cover report.. huhu.. since im not that really creative type of person..

Next week Im having a convocation day. Yeay.. hehe.. baju da nak seap.. I bought kain from Jakel KL for RM140. Even bg korg alah 140 je pon aku beli lg mahal.. but I just can afford that price.. ye la gaji aku bukan nya cecah 2k pon.. huhu.. Kaen tu buat kurung modern n mak yg jahit an.. hehe.. kali ni pandai plak mak bwat lalala.. oh tudung xtaw lagi huhu =,=

Friday, October 19, 2012

Istikharah


Melalui solat istikharah, sebenarnya seseorang telah memohon “kebersamaan” Allah ketika dia membuat pilihan. Allah dicari sebagai rujukan utama untuk  diadukan tentang keresahan kegelisahan hati. Lalu, dengan penuh tawaduk dan rendah hati, doa istikharah yang diajarkan oleh Rasulullah ini dipanjatkan buat-Nya:


“Ya Allah, aku memohon petunjuk daripada-Mu dengan ilmu-Mu, dan aku memohon ketentuan daripada-Mu dengan kekuasaan-Mu, dan aku memohon daripada-Mu dengan limpah kurniaan-Mu yang besar. Sesungguhnya, Engkau Maha Berkuasa sedangkan aku tidak berkuasa, dan Engkau Maha Mengetahui sedangkan aku tidak mengetahui, dan Engkaulah Maha Mengetahui segala perkara yang ghaib.”

Sungguh, sifat kerendahan hati dan diri seorang hamba terpancar daripada doa ini. Hamba tersebut mengakui kelemahan, kejahilan dan pengharapannya hanya kepada Allah Yang Maha Berkuasa dan Maha Mengetahui. Terserlah juga sifat redha dan pasrah seorang hamba kepada Tuhannya. Hakikatnya, manusia tidak tahu perkara yang baik dan mudarat untuk dirinya sendiri.

Mungkin sesuatu yang kelihatan baik pada pandangan akal dan perasaan kita sebenarnya itulah akan membawa keburukan. Dan mungkin juga sesuatu yang kita sangka buruk, sebaliknya itu baik untuk kita. Bukankah Allah telah menegaskan dalam firman-Nya yang bermaksud: 



“Boleh jadi kamu benci kepada sesuatu, padahal ia baik bagi kamu. Dan boleh jadi kamu suka kepada sesuatu, padahal ia buruk bagi  kamu. Dan (ingatlah), Allah jualah Yang Mengetahui (semuanya itu), sedang kamu tidak mengetahuinya.” 

(Surah al-Baqarah 2: 216)

Friday, October 12, 2012

Ellianto Maybelline

Total RM175.60
T__T
Pengaruh Tka ah ni.. hahaha..
Before ni cuma suka pakai LipIce, compact powder ngan pelembap je..
Sekarang =,=

Pasni Yuyu gaji na paw dye kt Etude House hehehe..
Dye ckp ritu na blanja yeayyy..
Tapi ntah igt ke idak :P

Free gift..
Make up remover tissue ni mmg best :P
Harga sbnr RM7 la kot


Maybelline Pure BB Mineral BB Mousse RM54.90

Mousse texture

Maybelline BB Stick RM21.80
Calit kat muka rasa mcm pakai bedak :)


Fairy Mascara in Volume and Curl RM33
Shine Up Lipstick in Pink Opal RM29
Eyebrow Liner Light Brown RM 12
Lustro Lipgloss in 04 RM13

Love the color
Test on my lip it is not red btw
Its like the soft pink color..
Texture dye ok smooth je :)

Anyway, barang Ellianto affordable than Etude House..
But still Etude House got a lot of items <3

Wednesday, October 10, 2012

The beautiful in Islam
You'll never feel how beautiful Islam is until you tend to understand it..
Until you let ur heart touch it :)

Subhanallah <3








Ok tiba2 rasa nakk kawen :')
hehe <3

Monday, October 08, 2012

Site Visit (Pictures): Rompin and Kuala Kedah











Ni kat Kuala Rompin, Pahang. Sempadan dgn Johor

Bob and his piping job.

Pressure Switch

First tyme men crane hasil circuit yg aku bwat ritu :)

Ok crane da habes guna kene tdo blk


Site Visit 1

Last week pasal cicuit yg bwat utk control box.
Control box utk crane yg kat kapal tu.. lupa na cerita in detail..
Sebab busy kuar x sempat nak online. 
Lgpon x bw lappy pom :(

Then installation sume da wat da last week tp x sempat na test crane lg.. hehe..
Ktorg g Rompin lak.. cmni la cter nye Kuala Kedah > Rompin > Kuala Kedah
Cenggitu ler.. hehe.. ok dlm company ni aku handle bhgn Electrical stuff..
As a Trainee Engineer, aku dipimpin di bawah tnjuk ajar Shah...
Hewhew.. Da dua tmpat g ni.. Aku da ingat la bab2 wiring utk motor yg dalam engine room..
Sampai tercocok jari dgn test pen.. IT FEELS GOOD  :')

Bukanlah handle electrical stuff je.. lgpon bwat electrical jap je sehari leh seap..
Yang lama wat piping.. Bob yg bwat.. dye bwh Abg Hirman which aku aku x pggl ABANG lgsg =,=
Shah pon pggl dye gna abg and bahasakan diri saya..
Aku lak guna kau aku je ngn dye.. haha teruk.. pasni kene ubah la..
Suka tgk abg hirman ni tp xleh la da KAWEN.. hahahaha...

Tapi siyesly kat Kuala Kedah best. Masa g sana mula2.. derang asek nak je sembang ngan aq..
Aq layan ja laa.. Sume igt aku dak praktikal sbb kat sana mmg aku je la pompuannya..
haha.. then derang tgk aku berpeluh masa dlm engine room trus derang psg kipas direct ke muka aku..
Seap Shah ckp "Untung lah ada ko.. ngan aku2 sekali merasa hah"

Anyway org kat Kuala Kedah tu.. yg ada kerja nak wat kt kapal tu  gak ingat an nama aku HANI@HONEY.. hahaa..
Ni sebab si Jhon tu ah pelat x reti sebut HANUN.. sume dok pggl HANI HANI..

Bila na balik tu derang tnya nak balik dah ke sume.. haha.. 
Then ktorg blk g Rompin lak. Kat kapal ni x ramai sgt lgpon warga asing je byk..
Masa nak naek ke deck kapal.. laki tu hulur tgn kat aq konon na tolong la..
Tapi aku ckp "Takpa lah" hahahaha.. Tgn Yusha aku nak lew hehe >_<

Then blk Rompin smpai jam 12am kt Cheras esoknya na patah blk ke Kuala Kedah..
Aduyaiiiii.. aku g la ikot sekali.. Bob nek ngn Shah nek van. Aku ngn Jhon bos aku tu nek kete dye..
Yeah bos aku mat saleh. Terpaksalah aku dok berspeaking ngn org tua tu an..
Bapak malas.. hahaha..aku nak nek van dak2 ni x kasik. Geram jek aku..
Nek ngn Jhon dye ckp na silih ganti.. aku ok je la xkn na tolak an..
hahaha.. bawa la Honda Civic dye ke Kola Kedah.. Dye dok berdengkur kat sebelah..
Tapi ok lg dye tdo sejam je.. Kalo dye bw aku tdo dari bertolak smpai Cheras baru bngun..
Bos ngan Bob slalu nganjing aku kuat tdo.. padahal mmg aku ngantok.. hehe..
Tapi mmg aku masuk kete mata ngantok je rasa tdo je lew..

Ok da sampai Kuala Kedah for second time,
Sampai je sana derang tnya Bob "Hani mana?"
Sibuk gila an.. haha.. Bob ckp aku feymes kt kapal tu.. haha..
Then aku wat keje derang tgk je aku bwat aku ase derang ni kelakar..
Tp kat kapal kuala kedah ni byk melayu la.. yg rompin sume mcm org asing..

Then derang pggl Hani Hani.. aku ckp la nama aku sbnrnya HANUN bkn HANI..
Pastu baru derang taw.. sejak tu derang pggl la aku HANUN HANUN.. 
Nampak aku je msty nak sembang mcm2 la dok tnya..
Org tua org muda sama je..

Plg best ari ahad (semalam) before na blk Cheras derang tgk aku duduk kt ats..
sorg2.. sbb aku xtaw da wat apa hahaha.. da na habis an..
Pakcik tu tnya.. aku x mkn lg ke.. napa x g makan..
AKu ckp la.. kalo bos x ajak mkn x makan la..
Then dye cam kesian.. dye soh dak2 yg keje ngn dye beli an..
Aku cakap kalo belanja leh la.. hehe..
Trus dak2 beli an air horlick ais utk aku.. hahahaa...
Derang beli roti gak sbb aku x mkan lagi an..

See how much they care about me hehehe..
Shah slalu nganjing aku haha..
Na wat cmne org da nak kasik air hehe..
Ramai mnx no tepon.. huhu..
AKu ckp no tepon xleh fb leh la..
Derang ckp fb xmo ah susah..

Apapun derang ni mmg baek sgt la..
Terbaik la!! 

Tuesday, October 02, 2012

Asia Slipway & Engineering Sdn Bhd, Kuala Kedah



My first task given by Shah

The circuit diagram of control box for crane




Bahagian drilling sume Bob punya part :)

Alhamdulillah its going well with a first try :)

Got pair of safety boots and 3 shirts

Ok line ats silap cocok sbb xnmpk label

Compressor

Control box for air compressor

Engine room


Tiba2 kene study =,=

ASE Kuala Kedah

The heroes except that white shirt guy :P
From left Abg Hirman, Bob Spana Krek2 and Shah





What can I say is,
DAEBAK.
Am so amazed with the lifestyle on a ship..

Anyway, my job as the Asst. Engineer that help the engineers to complete the task.
I am responsible to handle the wiring part which I never thought of
handling the electrical part again.


My first site outing is at ASE Kuala Kedah.
Next station, I will be at Rompin, Pahang and then Sandakan, Sabah.
It suit me well coz I really love to travel..