Posts

Showing posts from October, 2012

Workinggggg..

Image
Kerja sampingan paling membencikan..  Kalo kene tgn nak amek wudhuk asek rasa was2 je :(








Tolong Bob wat piping



See the tired looking face..
I hate sun burn :(

Its been 2 months since I have work here as a Trainee Engineer. Nothing is going right nor wrong. It just flow as it has to be anyway. This Monday I have to give a training to the ship crews at Johor. Dun know which side of Johor.. hoho..

Real bad thing for me when I dun have a time to update my blog. I will be working here til this December. Im going to pursue my study at BMI soon. Taking an Electrical course over there. Pure course anyway.. Since my boss is an Australian man I really need to talk in English.. gosh its somekind of hard when you have to get along with Australian accents..
Sometimes I dun know why I dun have a courage to talk in English. Last time I did a cover report for the report of course and he likes my report cover design so he uses them.. haha.. pinau mata aku buat cover report.. huhu.. since im not that really creative type of person..
Next week Im having a convocation day. Yeay.. hehe.. baju da nak seap.. I bought kain from Jakel KL for RM140. Even bg korg al…

Istikharah

Melalui solat istikharah, sebenarnya seseorang telah memohon “kebersamaan” Allah ketika dia membuat pilihan. Allah dicari sebagai rujukan utama untuk  diadukan tentang keresahan kegelisahan hati. Lalu, dengan penuh tawaduk dan rendah hati, doa istikharah yang diajarkan oleh Rasulullah ini dipanjatkan buat-Nya:


“Ya Allah, aku memohon petunjuk daripada-Mu dengan ilmu-Mu, dan aku memohon ketentuan daripada-Mu dengan kekuasaan-Mu, dan aku memohon daripada-Mu dengan limpah kurniaan-Mu yang besar. Sesungguhnya, Engkau Maha Berkuasa sedangkan aku tidak berkuasa, dan Engkau Maha Mengetahui sedangkan aku tidak mengetahui, dan Engkaulah Maha Mengetahui segala perkara yang ghaib.”
Sungguh, sifat kerendahan hati dan diri seorang hamba terpancar daripada doa ini. Hamba tersebut mengakui kelemahan, kejahilan dan pengharapannya hanya kepada Allah Yang Maha Berkuasa dan Maha Mengetahui. Terserlah juga sifat redha dan pasrah seorang hamba kepada Tuhannya. Hakikatnya, manusia tidak tahu perkara yang baik…

Ellianto Maybelline

Image
Total RM175.60 T__T Pengaruh Tka ah ni.. hahaha.. Before ni cuma suka pakai LipIce, compact powder ngan pelembap je.. Sekarang =,=
Pasni Yuyu gaji na paw dye kt Etude House hehehe.. Dye ckp ritu na blanja yeayyy.. Tapi ntah igt ke idak :P
Free gift.. Make up remover tissue ni mmg best :P Harga sbnr RM7 la kot

Maybelline Pure BB Mineral BB Mousse RM54.90
Mousse texture
Maybelline BB Stick RM21.80 Calit kat muka rasa mcm pakai bedak :)

Fairy Mascara in Volume and Curl RM33 Shine Up Lipstick in Pink Opal RM29 Eyebrow Liner Light Brown RM 12 Lustro Lipgloss in 04 RM13
Love the color Test on my lip it is not red btw Its like the soft pink color.. Texture dye ok smooth je :)
Anyway, barang Ellianto affordable than Etude House.. But still Etude House got a lot of items <3
Image
The beautiful in Islam You'll never feel how beautiful Islam is until you tend to understand it.. Until you let ur heart touch it :)
Subhanallah <3







Ok tiba2 rasa nakk kawen :') hehe <3

Site Visit (Pictures): Rompin and Kuala Kedah

Image
Ni kat Kuala Rompin, Pahang. Sempadan dgn Johor
Bob and his piping job.
Pressure Switch
First tyme men crane hasil circuit yg aku bwat ritu :)
Ok crane da habes guna kene tdo blk

Site Visit 1

Last week pasal cicuit yg bwat utk control box.
Control box utk crane yg kat kapal tu.. lupa na cerita in detail.. Sebab busy kuar x sempat nak online.  Lgpon x bw lappy pom :(
Then installation sume da wat da last week tp x sempat na test crane lg.. hehe.. Ktorg g Rompin lak.. cmni la cter nye Kuala Kedah > Rompin > Kuala Kedah Cenggitu ler.. hehe.. ok dlm company ni aku handle bhgn Electrical stuff.. As a Trainee Engineer, aku dipimpin di bawah tnjuk ajar Shah... Hewhew.. Da dua tmpat g ni.. Aku da ingat la bab2 wiring utk motor yg dalam engine room.. Sampai tercocok jari dgn test pen.. IT FEELS GOOD  :')
Bukanlah handle electrical stuff je.. lgpon bwat electrical jap je sehari leh seap.. Yang lama wat piping.. Bob yg bwat.. dye bwh Abg Hirman which aku aku x pggl ABANG lgsg =,= Shah pon pggl dye gna abg and bahasakan diri saya.. Aku lak guna kau aku je ngn dye.. haha teruk.. pasni kene ubah la.. Suka tgk abg hirman ni tp xleh la da KAWEN.. hahahaha...
Tapi siyesly kat Ku…

Asia Slipway & Engineering Sdn Bhd, Kuala Kedah

Image
My first task given by Shah
The circuit diagram of control box for crane



Bahagian drilling sume Bob punya part :)
Alhamdulillah its going well with a first try :)
Got pair of safety boots and 3 shirts
Ok line ats silap cocok sbb xnmpk label
Compressor
Control box for air compressor
Engine room

Tiba2 kene study =,=
ASE Kuala Kedah
The heroes except that white shirt guy :P From left Abg Hirman, Bob Spana Krek2 and Shah




What can I say is, DAEBAK. Am so amazed with the lifestyle on a ship..
Anyway, my job as the Asst. Engineer that help the engineers to complete the task. I am responsible to handle the wiring part which I never thought of handling the electrical part again.

My first site outing is at ASE Kuala Kedah. Next station, I will be at Rompin, Pahang and then Sandakan, Sabah.