c h e r r y b l o s s o m <body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/plusone.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d9044982100500857029\x26blogName\x3dDear+Diary\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_BLOGSPOT\x26navbarType\x3dBLACK\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttp://365daysofliferoutine.blogspot.com/search\x26blogLocale\x3den\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://365daysofliferoutine.blogspot.com/\x26vt\x3d2222625725474469543', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>
 photo 9f188f59-db9c-4957-8899-4179a7764632_zps2e9af8c7.jpg
Real love approach you when he is ready to make you as his wife <3

Assalamualaikum WBT

Cik Non, 2nd march, Malaysian,
Munir's devoted wife <3
25th

An Experienced Blogger
Shah Alam
Fulltime Admin Executive
A Mommy To Be to our Little Caliphs

+ follow | instagram | instashop | twitter |

chitchat:





recent update :


Ads




Baby Batuk Berkahak dan Selsema
written on Monday, March 13, 2017 @ 4:27 PM ✈

Salam,

Masuk umur Hamka El Rafif 5 bulan, selsema dan batuk pula dia. Kali ni agak teruk jugalah. Hingus meleleh-leleh, batuk pun berkahak. Serious, ibu mana yang tidak risau. Tapi memang dimaklumkan dengan pengalaman ibu-ibu lain baby bawah 6 bulan memang tak ada ubat.

Pergi jumpa doktor pon, dia cuma bagi ubat demam. Kahak pon katanya masih ok, x menganggu paru-paru. Katanya untuk standby, manalah tahu demam pula. So sekarang, seminggu gak la Hamka selsema. Tapi Alhamdulillah, hingus pon dah nak kering, cuma kahak tu masih adalah.

Dah beberapa hari jugalah Hamka tak tidur lena malam. Hurmm.. Sedih.. kesian tengok dia malam-malam bangun terjaga sebab tidak selesa. Kebetulan ubat ubat Herba Asma yang warna hitam tu pon dah lama habis. Entah macam mana tak terfikir langsung nak beli. Dahlah beli nasal aspirator, then lupa bawa balik. Ingat nak guna tu untuk sedut hingus baby.

So semalam (Ahad), aku ajak suami aku keluar sekejap cari nasal spray yg rupanya dah habis tapi mak aku x bagitahu awal2, nasal aspirator and ubat herba asma mujarab tu. First stop, berhenti kat farmasi, nak cari nasal aspirator ni bukan senang ye geng.. kalau Guardian/Watsons mostly x ada jual ni. So korang kene cari kat farmasi yang biasa2 tu. Aku semalam cari kat Farmasi Lane kat Bukit Rahman Putra. Kebetulan mmg jadi member kat sana. So beli sekali dengan nasal spray. Jom tengok bawah untuk rujukan mommies semua ya..

Nasal Spray Sterimar (0-3years)



This nasal spray sesuai untuk baby from 0 month. Sembur kat lubang hidung baby. Sebelah dulu, after sembur, guna nasal aspirator dan sedut. Jangan ko hembus plak. Kang lagi masuk plak hingus dia ke dalam rongkong. Kegunaan nasal spray ni bukan untuk sembuhkan selsema, tapi untuk beri laluan pernafasan dan selesakan baby je lah. Tapi, time sembur je dalam hidung baby tu, fuhh rasa macam bergusti weh.. aku pon tak tahulah mana Hamka dapat kekuatan untuk bergelut.. ahhahaa... kuat bebenor dia. Time spray, make sure kepala baby mengiring atau dlm kedudukan hidung yang menyenangkan hingus atau cecair keluar dr hidung 😊


Nasal Aspirator



Beli yang mcm dalam gambar ye. Senang.. sedut guna mulut. Tak kisah brand apa pun. Kalau beli yang picit guna tangan. Payah yang tu.. sebelah letak dalam lubang hidung baby lepas kita sembur tu, sebelah lagi dah standby kat mulut kita. Ingat sedut je laju2. Jangan sangka dia baby, dia lemah. Bentuk mcm sotong berkaki 2. Kalau farmasi susah, boleh cari online. Benda ni wajib ada utk setiap rumah yg ada anak kecik 😊



Minyak Herba Asma Mujarab 


Minyak ni Alhamdulillah serasi dgn Hamka. Mak aq sapu2 ni, batuk pon dah hilang kahak kurang. Bunyi getar dada pon kurang cuma skrg suara Hamka serak. Huhu.. sedih tapi mmg boleh nampak dia dah sihat sbb dah x kuat meragam. Jadi good boy balik dah. Alhamdulillah. Mmg seorang anak yg sgt muda dijaga..

0 comment[s] | back to top








Newer Posts Older Posts